Nieuws buitenland

01-01-2012 20:21

Zware aardbeving in Japan

Het epicentrum van de beving lag in zee, zo'n 500 kilometer ten zuiden van Tokio»Het epicentrum van de beving lag in zee, zo'n 500 kilometer ten zuiden van Tokio NOS

 

Het oosten van Japan is opgeschrikt door een zware aardbeving met een kracht van 7 op de schaal van Richter.

De beving vond plaats om 14.28 uur lokale tijd. Het epicentrum lag in de Stille Oceaan, zo'n 500 kilometer ten zuiden van Tokio. Gebouwen in de hoofdstad zwaaiden heen en weer, maar er zijn geen berichten over slachtoffers of schade.

De beving had weinig impact op het openbare leven. Een aantal hogesnelheidstreinen werd kort na de beving even stilgezet. Maar in Tokio ging de bekerfinale van het Japanse voetbal bijvoorbeeld gewoon door.

Geen tsunami

Na de beving is er geen tsunamiwaarschuwing afgegeven. Vorig jaar werd Japan nog getroffen door een beving die een verwoestende tsunami veroorzaakte. Daarbij kwamen toen bijna 20.000 mensen om het leven.

Door de vloedgolf kwam de kerncentrale van Fukushima in de problemen. De noodsystemen van de centrale werden verwoest door de tsunami waardoor de kernreactoren niet meer gekoeld konden worden. Het draaide uit op een van de ergste nucleaire crises uit de geschiedenis